Over de oprichter van VILogistiek
Arbobesluit 7.17 C.
Al op z’n 14e leerde Gerrit Versluis jr., als telg uit een echte chauffeursfamilie (vader, grootvader, oudoom, achterneef etc.) voor het eerst rijden op de heftruck binnen het bedrijf waar zijn pa, Gerrit senior, werkzaam was. Hij zat in de tweede klas van het Atheneum en derhalve kon niemand destijds vermoeden dat hij enkele jaren later een “glanzende carrière” tegemoet zou gaan als heftruckchauffeur. Door indringende omstandigheden verliet hij met 17 jaar de middelbare school en kwam te werken o.m. in het magazijn van een groot distributiecentrum in zijn geboortestad Utrecht.
Met de basisinstructies van pa en het inzicht en talent voor transport -kennelijk in het bloed- wist hij zich al heel snel te bekwamen in heftruck rijden, al zeer ras daarna in reachtruck rijden, enkele jaren erna gevolgd door werken met de combitruck. Het was de tijd dat er nog maar enkele uitzendbureaus bestonden (Dactylo en Randstad waren twee van de eersten), maar vanaf dan als paddenstoelen uit de grond begonnen te rijzen.
Het was tevens de tijd dat er nog niet heel streng werd omgegaan met de verplichting uit Arbobesluit 17.7 C van een “specifieke instructie” voor het rijden op gemotoriseerd intern transport materieel. En omdat destijds de vraag naar hef- en reachtruckchauffeurs vele malen groter was dan het aanbod, kon hij erg makkelijk schipperen tussen de inmiddels ontelbare uitzendbureaus.
Wat hij kan, kan ik ook!
Dit alles speelde zich af tegen een achtergrond van drugsverslaving, kleine criminaliteit en wonen of verblijven op verschillende plaatsen in Nederland. Daar kwam een einde aan toen hij in 1996 het roer radicaal omgooide. Het was ook het jaar dat hij zijn eerste heftruckcertificaat behaalde, een decennium nadat hij voor het eerst in loondienst op een heftruck was begonnen te werken, o.m. bij Van Melle (Breda), Hero (Breda), Friesche Vlag (Vianen), Nedlloyd (Amsterdam), Hema DC (Utrecht), Frans Maas (Montfoort) en WMF (Weesp). Hij kan zich nog goed herinneren dat hij bij het behalen van dat certificaat -zijn instructeur enigszins jaloers gadeslaande- dacht: “Wat hij kan, kan ik ook!”
Nadat hij zijn turbulente leven van drugsmisbruik, verkeerde handel en zwerven door Nederland voorgoed vaarwel had gezegd en de Here hem verlost had van zijn verslavingen, ontmoette Gerrit in 2004 de moeder van zijn kinderen en begon voor zichzelf te werken in 2007 als free lance instructeur o.m. voor een aantal van de “grote jongens” in opleidingsland.
Instructeurs die zelf nooit heftruck hadden gereden!
Hij ontdekte ook dat de meeste van zijn Z.Z.P.-collega’s zelf uit de logistieke branche kwamen en vrijwel allemaal jarenlange ervaring hadden op een hef- en/of reachtruck. Enigszins verbouwereerd, constateerde hij dat die grote opleiders instructeurs in vaste dienst hadden, die zelf nog nooit op een heftruck hadden gewerkt!
Dat inspireerde hem om een lesmethode te ontwikkelen en hanteren, waarbij hij de nadruk vooral legde op de praktijk, ondersteund door talloze voorbeelden uit zijn bijna 21-jarige praktijkervaring in de enorme wereld van distributie, opslag, magazijnen en intern transport.
Inmiddels is VILogistiek, Opleiding en Training uitgegroeid tot een volwassen opleider, maar wel bewust klein gebleven omdat persoonlijk contact met tevreden klanten als een toegevoegde waarde wordt gezien bovenop vakkundige opleidingen, trainingen en examens voor bestuurders op alle niveaus:
Van geen ervaring tot weer herhaling, geen enkele betaling nemen wij in de maling!
VCA en Hoogwerker
In het begin sporadisch, maar vanaf 2014 regelmatiger dan hef- of reachtruck, verzorgt VILogistiek ook opleidingen en training voor VCA, zowel basis als VOL. Door zijn enorme arsenaal aan praktijkvoorbeelden, geven cursisten regelmatig terug dat het behalen van het VCA-diploma (slagingspercentage ligt boven 98%) mede te danken is aan goed te onthouden en te visualiseren voorbeelden en een uitstekende presentatie met efficiënte proefexamens.
Omdat Gerrit ook praktijkervaring heeft met hoogwerkers, begon de vraag naar trainingen voor 3A en 3B hoogwerkers toe te nemen. Bij voldoende ervaring wordt het certificaat ook voor de hoogwerker gegarandeerd!